Visiting Atatürk

Ater soppa, klinkar pa turkiska tangenter och skrattar lite. Vad hande egentlig igar? Faktist sa handlade inte hela dagen om packning, flyg och biljetter. För att göra nagot sa akte vi till Atatürk kösku, alltsa Atatürks hus har i Trabzon. Jag lyckades saklart fraga ''Varför har man ett hus i nastan varje större stad i hela landet?'' Samt komma med kommentaren ''Damn, if he was alive I would so flirt with him just to live here'' och faktist hade det inte bara med att göra att huset ar skitfint, stort, fin utsikt plats för stall pa garden... nej. Men lyssna har! Snubben bodde dar pa 1930talet (3 ganger var han dar för att vara exakt) och, OCH hade en normal toalett. Inget hal i golvet, dar inte utan vanlig toalett, en sadan som man sitter pa utan tofflor och sedan spolar genom att dra i ett snöre.

Huset agdes först av en grek tror jag det var, som förstas fick lov att lamna sin sommarboning nar Atatürk tog omradet och aven huset som sitt eget. Sammanlagt sov han en natt, samt hade 2 dags besök dar, planerade krig och enligt citat hade nagra av sitt livs basta minuter i tesalongen pa första vaningen.

Vanligtvis kostar det att ga in dar, (1 ytl (ca 5 kr) för studenter och 2 ytl för vuxna. Men ıgar var det fri entre för ''unga nyfikna'' som mannen i det vita baset uttryckte det :)

 



Kommer det som en nyhet att jag ville prova sangen?

Arbetsrum


Handfat


En av tva faktist!

Saklart kunde man i ren turkisk anda dricka te i ''Cay Bache'' (Te tradgarden) men aven köpa sig en toast eller chips. Efter Atatürks död sa arvde hans syster fastigheten samt agorna runt den, men Trabzon som stad köpte lös henne för 10.000 TL vilket da var en hel del pengar och har sedan dess varit museum.






Kommentarer
Postat av: Laura

Spännande! För övrigt måste jag påpeka att du fortfarande ser jättebrun och fräsch ut trots att ni har varit i Trabzon ett tag redan! Min solbränna försvinner efter bara några dagar. :(

2010-09-16 @ 20:50:05
URL: http://papatya.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0